Deze lessentabel geldt enkel voor de leerlingen in het 6de jaar tijdens het schooljaar 23-24.

6e jaar
ARTISTIEKE VORMING
Ruimtelijke vormgeving 3
Grafische vormgeving (fotografie, grafiek, grafisch ontwerp) 6
Beeldende vormgeving 3
Waarnemingstekenen 3
Kunstinitiatie 3
ALGEMENE VAKKEN
Nederlands 3
Frans 2
Engels 2
Wiskunde 2
Natuurwetenschappen 1
Aardrijkskunde 1
Geschiedenis 1
Godsdienst 2
Lichamelijke opvoeding 2
Algemene vakken 16
Artistieke vakken 18
WEEKTOTAAL 34

Waarvoor kies je?

Artistieke Opleiding

In de derde graad van de Artistieke Opleiding kies je bewust voor een afronding van je middelbare school in een richting waarin kunst- en kunstgerichte vakken meer dan de helft van de lessentabel uitmaken.

In de artistieke vorming ontmoet je een ruim aanbod van disciplines. Hierdoor krijg je volop de kans om kunst – in de breedst mogelijke betekenis – te leren proeven en anderzijds om je te bekwamen in een aantal basisvaardigheden via concrete opdrachten. Het onderzoek van lijn, kleur, vlak en vorm is grotendeels gericht op ontwerp en presentatie. Zelfstandigheid en creativiteit vormen de rode draad en krijgen hun bekroning in de Geïntegreerde Proef (GIP), een individuele benadering en kunstzinnige verwerking van een opgelegd thema waarmee je een jaar lang aan de slag kan in het zesde jaar. In de Artistieke Opleiding staat de ‘letter’ centraal. Je werkt er zowel manueel als digitaal, in 2D en in 3D.

Wat na de 3de graad?

Veel, om niet te zeggen alles, hangt af van de doelstellingen die je jezelf stelt en de motivatie om ze te bereiken. Daarnaast is ook een realistische kijk op je leermogelijkheden een voorwaarde om tot een “gelukkige” keuze te komen. Je bent in het bezit van een diploma secundair onderwijs waarmee je in principe alle kanten uit kunt. Gezien je vooropleiding kan je volgende mogelijkheden overwegen:

Professionele bachelor

  • in het studiegebied audiovisuele en beeldende kunst: Beeldende Vorming
  • in het studiegebied industriële wetenschappen en technologie: Grafische en Digitale Media, Illustratie, Modetechnologie, Multimedia- en Communicatietechnologie
  • in de studiegebieden onderwijs en sociaal-agogisch werk

Academische bachelor en master aan de hogeschool

  • in het studiegebied audiovisuele en beeldende kunst: Animatiefilm, Film, Televisie-Film, Radio, Communicatie- en Multimediadesign, Documentaire, Fotografie, Multimediale Vormgeving, Juweelontwerp en Edelsmeedkunst, Mode, Vrije Kunsten…

Voor meer informatie over vervolgstudies in de derde graad en toekomstmogelijkheden daarna, verwijzen we naar onderwijskiezer.be.


Werken van de leerlingen (enkele willekeurige werken worden getoond, klik op een afbeelding om meer werken te zien):