BARKU
Beeldende en Architecturale Kunsten

Als leerling Beeldende en Architecturale Kunsten wil je met beeld en eenvoudige, architecturale constructies experimenteren. Het architecturale is een van de mogelijke manieren waarmee je je beeldend uitdrukt. Je bent een doener en gaat voluit voor het atelier en kunstvakken.

Wat kan je verwachten van deze opleiding?

Schetsen is het fundament van elk beeldend idee. In het vak Beeld en Waarneming leer je de basisprincipes om zorgvuldig te tekenen naar waarneming.

Aan de hand van concrete en duidelijk afgebakende opdrachten verdiep je je binnen het Focusatelier. Je gaat concreet, praktisch en stapsgewijs aan de slag. Je maakt kennis met verschillende materialen, beeldende technieken en basiselementen zoals lijn, vorm en kleur. Ze helpen je om twee- en driedimensionale artistieke uitdagingen aan te gaan. Je maakt schilderijen, illustraties, grafiek, collages en assemblages, maar ook textiel, sculpturen en installaties. Je experimenteert ook met de mogelijkheden van de basisprincipes van architectuur, elementaire bouwmaterialen en eenvoudige, architecturale constructies.

Je onderzoekt grondig de hedendaagse beeldcultuur en de kunstgeschiedenis. Je gaat door een persoonlijk en creatief denk- en werkproces waarbij groei en experiment centraal staan. Een logboek vormt hierbij een leidraad om na te denken over wat je hebt ervaren en geleerd. Je geeft er je proces, onderzoek en voorstudies vorm. Het ontwikkelen van een eigen beeldende en architecturale taal staat centraal.

Toelatingsvoorwaarden

In het 3de jaar (1ste leerjaar van de 2de graad):

Je behaalde een getuigschrift van het tweede leerjaar van de eerste graad van het secundair onderwijs met bijhorend oriënteringsattest A of B (aandacht voor de clausulering!). Met een oriënteringsattest C na een eerste leerjaar van de tweede graad in het ASO, TSO of KSO moet je overzitten.

In het 4de jaar (2de leerjaar van de 2de graad):

Je behaalde een oriënteringsattest A of B (let op de clausule!) na een eerste leerjaar van de tweede graad ASO, TSO of KSO. Met een oriënteringsattest C na het tweede leerjaar van de tweede graad in het ASO, TSO of KSO moet je overzitten.

Een gedetailleerd overzicht van toelatingsvoorwaarden binnen het secundair onderwijs, vind je via deze link.

Wat na?

Wat na de 2de graad?

In de derde graad kies je voor:

3e jaar
4e jaar
artistieke vorming
Kunstbeschouwing
2
2
Kunstbeleving
1
1
Waarneming en Beeld
4
4
Beeldende en Architecturale Kunst
8
8
algemene vorming
Nederlands
4
4
Frans
2
2
Engels
2
2
Wiskunde
3
3
Natuurwetenschappen
1
1
Aardrijkskunde
1
1
Geschiedenis
1
1
Maatschappelijke vorming & ICT
0
1
Klasuur
1
0
Godsdienst
2
2
Lichamelijke opvoeding
2
2
totaal
Artistieke vorming
15
15
Algemene vorming
19
19
WEEKTOTAAL
34
34