Op de Kunsthumaniora Sint-Lucas Gent zetten we de laatste jaren steeds meer in op digitaal onderwijs. Samen met onze partners willen we nog verder groeien en mee-evolueren met de steeds meer gedigitaliseerde maatschappij.
Op dit moment hebben we al heel wat bereikt: volledige draadloze dekking over de gehele school, laptopproject, printen van op elke locatie en één login voor alle platformen.
De partners waarmee we samenwerken om dit te realiseren zijn: Microsoft, Signpost, Smartschool.
ICT – Aanbod
Platformen waaronder: Smartschool, Office365, Academic Software.
Applicaties waaronder: Adobe CC, Blender, AutoCAD, Sprint.
Laptopproject
In de onderstaande tabs kan je meer informatie vinden omtrent ons laptopproject. Als je op een tab klikt, kan je daaronder meer informatie lezen. ↓
- Algemene informatie
- Aankoop toestel
- Huur toestel (Leermiddel)
- Retour / Schoolverlaten
- Keuze toestel
- Demo filmpje
Beste ouders en (toekomstige) leerlingen
We werken op onze school al 8 jaar met een laptopproject waar iedere leerling op elk moment kan instappen. Ook indien u al een eigen toestel heeft, vragen we u om mee te stappen in dit project. Op deze manier zijn we er zeker van dat de leerlingen over een goed functionerend toestel beschikken. Naast de uitgebreide dienstverlening is er ook dankzij de éénmalige Digisprong middelen (digisprong.be) gedurende nog maximaal 1 schooljaar een terugbetaling voorzien voor deze laptop. Dit wordt u toegekend op de slotfactuur in juni.
Het laptopproject is VERPLICHT voor leerlingen van alle afdelingen van de 2de graad en alle leerlingen van het 5de jaar, net als voor alle leerlingen in het 6de jaar van de afdelingen Audiovisuele Vorming, Architecturale en Binnenhuiskunst en Toegepaste Beeldende Kunst, optie illustratie. Voor de andere leerlingen is het noodzakelijk dat ze over een laptop beschikken, maar is het niet verplicht, maar warm aanbevolen, om een laptop via de school te kopen.
Zo kunnen onze leerlingen overal en altijd aan de slag met specifieke software. Ze kunnen zelfstandiger werken en hebben een extra troef tijdens de lessen en afstandsonderwijs. Er dienen minder leerboeken en invulschriften aangekocht te worden en de digitale leerboeken en invulschriften zijn steeds up-to-date. Daarnaast krijgen ze heel wat vaardigheden in ICT en een vertrouwdheid met de nieuwe media.
Het beheren van een laptopproject is niet evident. We kiezen er als school bewust voor om voor alle studenten één toestel op maat aan te bieden. Zo hebben we dit schooljaar één toestel in het laptopproject. Dit toestel is inzetbaar in alle richtingen.
In tegenstelling tot andere, eigen toestellen, hebben deze vergaande garantie- en servicevoorwaarden. Alle hard- of softwareproblemen worden onmiddellijk verholpen. Als het probleem niet meteen kan worden opgelost, wordt een identiek vervangtoestel voorzien. Zo vermijden we het risico dat een leerling een tijdlang niet over een toestel kan beschikken.
We werken samen met de firma Signpost België bvba. Deze heeft tal van scholen als trouwe klant en verdeelt elk jaar meer en meer laptops aan leerlingen in Europa. Service en klantgerichtheid staan hierbij centraal. Ze zorgen voor kwalitatieve toestellen aan concurrentiële prijzen. Zo zetten hun techniekers alles in het werk om 100% van de toestellen 100% van de tijd operationeel te houden.Meer informatie is te vinden in de onderstaande pdf's (en op deze ICT pagina):

Via deze link kan je voor het schooljaar 2023-2024 je laptop bestellen.

Meer informatie over de bestelwebsite kan u in het volgende artikel vinden.
Voor het huren (leasen) van de laptop werken we samen met leermiddelen. Dit is een verhuursysteem van laptops aan (ouders van) leerlingen. Hierbij wordt een waarborg van 6x het maandbedrag aangerekend. Het toestel kan op 46 maand (3de jaars), 34 maand (4de jaars) of 22 maand (5de jaars) afbetaald worden.
Hierbij is inbegrepen: het toestel, alle nodige software, de leasing en administratieve kosten, de garantie én de service. Na volledige betaling is de laptop eigendom van de leerling. Een stevige hoes is hierbij inbegrepen zodat het toestel goed beschermd is.

Via deze link kan je voor het schooljaar 2023-2024 je laptop bestellen.

Meer informatie over de bestelwebsite kan u in het volgende artikel vinden.
Schoolverlaten
Bij het verlaten van de school dien je altijd contact op te nemen met het secretariaat én de ICT. De laptop en de data zal vervolgens worden ontkoppeld van de school.
Je kan geen laptop van leermiddel hebben als je geen school meer loopt bij ons. De school is dan niet meer garant. Je betaalt ofwel de resterende huur in één keer en wordt eigenaar van het toestel of je betaalt de verbrekingsvergoeding en doorloopt de procedure stopzetting leermiddel.
22 maanden huur |
|
34 maanden huur |
|
46 maanden huur |
|
Procedure stopzetting leermiddel:
-
- Download het retourdocument (link hieronder)
- Deel 1 van het retourdocument invullen en ondertekenen
- Meld de stopzetting aan Leermiddel én de school door het ingevulde retourdocument te sturen naar info@leermiddel.be én ict@lucasgent.be
- De laptop wordt samen met het ingevulde retourdocument ingediend bij de laptopbalie van de school
- De school maakt een retourticket bij Leermiddel aan zodat een technieker langskomt om het toestel te controleren én op te halen
- Van zodra het toestel bij Leermiddel aankomt, wordt een eindafrekening gemaakt en opgestuurd. Hierop staat in detail wat er exact wordt terugbetaald of nog zal geïnd worden.
Hieronder staat het retourdocument:
HP Probook 435 x360 G9 | |
PROCESSOR |
AMD Ryzen 3 5425U
4 cores, 8 threads, 8MB Cache
2.7GHz basisfrequentie
4.1GHz boostfrequentie
|
RAMGEHEUGEN |
16 GB DDR4 3200MHz |
OPSLAGGEHEUGEN | 256GB (M.2 SSD) |
SCHERM |
13.3” touch screen
1920x1080 resolutie
|
PRIJZEN |
Directe aankoop:
Huurkoop:
|
Volledige specificaties:
Deze video heeft geluid.
Academic Software
ICT krijgt een steeds belangrijkere plaats in het onderwijs. Naast de hardware (computers, laptops, tablets) is werken met de meest recente software cruciaal, zowel voor de school, de leerkracht als de leerling. Het is trouwens belangrijk dat iedereen exact dezelfde software gebruikt, zowel in de les als thuis. Zo kunnen de leerlingen efficiënt verder werken aan hun taken en voorbereidingen. De school heeft daarom beslist om samen te werken met Academic Software. Deze samenwerking biedt de mogelijkheid om zowel thuis als op de school steeds over de laatste, legale software te kunnen beschikken. Elke leerling krijgt zo een pak legale software en educatieve pakketten ter beschikking die ze thuis kunnen installeren via www.academicsoftware.eu.
Meer informatie kan je vinden in deze brief:
Software
- Microsoft Windows 11
- Adobe Creative Cloud
- Microsoft 365 Pro Plus voor 5 toestellen
- Vakspecifieke ondersteunde software
- …

Deze software is ook te vinden via laptops uit het laptopproject via het bedrijfsportaal. (Company Portal)
Smartschool
Smartschool is een digitaal leerplatform waarmee leerlingen, leerkrachten en ouders met elkaar in contact staan over alles wat met de school te maken heeft. Het biedt vele mogelijkheden voor zowel ouders als voor leerlingen. Denk maar aan de digitale schoolagenda raadplegen, de rapporten opvolgen, de organisatie van oudercontacten, raadplegen van brieven en lesmateriaal…
Ouders ontvangen een co-account waardoor ze alle informatie op Smartschool kunnen raadplegen zonder de account van hun zoon of dochter te moeten gebruiken. Je kan dit eenvoudig en snel doen door gebruik te maken van de gratis Smartschool app (Android – iOS) via je smartphone, je tablet of door te surfen naar khsl.smartschool.be. (Dit is ook het “smartschool platform” in de app)

Microsoft 365
Alle leerlingen en leerkrachten zitten in de cloud. Ze krijgen onbeperkte toegang tot de (online) apps van Microsoft via het portaal van Microsoft 365. Het hele Officepakket kan op verschillende toestellen geïnstalleerd worden.
Leerlingen krijgen een eigen e-mailadres en opslagruimte in hun persoonlijke online OneDrive. Via ons laptopproject wordt er een automatische back-up gemaakt waardoor gegevensverlies tot een minimum wordt beperkt. Alle software, lesmateriaal en documenten zijn zowel thuis als op school permanent beschikbaar.
Lees meer: https://www.microsoft.com/nl-be/education/products/office
Printen
Op school hebben we voor de leerlingen drie kopieermachines ter beschikking waardoor ze op school kunnen afdrukken, ook opdrachten die ze thuis al klaarzetten voor af te drukken (webprinting).
ICT en leerlingbegeleiding
Ook via ICT werken wij mee aan een goede zorg voor uw kind. Zo werken we met de dyslexiesoftware Sprint in de klas en tijdens examens. Bij langdurige afwezigheid kunnen we digitaal thuisonderwijs verzorgen via Microsoft Teams.
Indien je thuis niet over de nodige ICT-middelen beschikt, kan je altijd contact opnemen met leerlingbegeleiding@lucasgent.be.
Helpdesk
Voor al jullie problemen kunnen jullie steeds terecht bij de ICT-dienst van de school. Zo organiseren we elke middagpauze een laptopbalie. Deze laptopbalie gaat door in het bureau van de ICT-medewerkers.
Weet wel dat er bij Academic Software een externe helpdesk ter beschikking is die jullie graag verder helpt met de installatie van softwarepaketten. In uiterste nood kunnen ze zelfs de computer overnemen. Het mailadres van Academic Software is: info@academicsoftware.eu