Nieuws

Leerlingen winnen podcast wedstrijd en mogen hun podcast op VRT MAX plaatsen

SchoolMakers organiseerde een wedstrijd voor scholen waarin leerlingen (met begeleidende leerkracht) een podcast maakten. Deze wedstrijd was in samenwerking met VRT, MediaWijs en Lannoo Campus. Podclass is de naam van de wedstrijd en meer informatie is te vinden op de website: https://podclass.be/ 

In de lessen Audiovisuele vorming zijn podcasts aan bod gekomen. De leerlingen zijn zelf aan de slag gegaan om een podcast te maken. Er werden 5 podcasts ingediend én een werd genomineerd. 

De genomineerde podcast van Yanne, Noekie en Elisa, uit 4BAUVO2, heeft als titel: “Inspiratie is niet stelen”, waarin ze het hebben over popmuziek en sampling. Zij hebben met die podcast de prijs voor ‘beste podcast’ gewonnen. Hun podcast wordt weldra gedeeld op VRT MAX en krijgt 750 euro om een podcastruimte in te richten op school. Op 17 mei krijgen ze ook een exclusieve rondleiding op de VRT.

https://podclass.be/#winnaars

Wil je de podcast beluisteren? Dat kan hier: https://www.vrt.be/vrtmax/podcasts/vrt/i/inspiratie-is-niet-stelen/1/inspiratie-is-niet-stelen/

Een samenwerking tussen Kunsthumaniora Sint-Lucas Gent, Bibliotheek De Krook, Plan International en Team Samen Leven en Veiligheid (Stad Gent)

Via foto’s willen de leerlingen van de derde graad Audiovisuele Vorming van Kunsthumaniora Sint-Lucas seksueel grensoverschrijdend gedrag en straatintimidatie bespreekbaar maken. De beelden zijn het creatief resultaat van een leermoment om seksueel grensoverschrijdend gedrag te herkennen. Door dit traject hebben de leerlingen ook ontdekt hoe een actieve rol op niet aangepaste situaties het verschil kan maken.

In samenwerking met Kunsthumaniora Sint-Lucas Gent, bibliotheek De Krook, Plan International en Team Samen Leven en Veiligheid (Stad Gent).

Iedereen Beroemd over onze tegelactie

Eind februari 2023 schreven we een artikel over onze tegelactie. Op de OpenKunstenDag (OKD) op zaterdag 18 maart verkopen we deze tegels. Alle tegels werden gemaakt door onze 6de jaars maar ook door onze collega’s. We verkopen elke tegel aan 5 euro, maar er mag natuurlijk ook meer geboden worden. De opbrengst gaat integraal naar de slachtoffers van de aardbeving in Syrië en Turkije. 

In het kader van dit benefiet werd op maandag 6 maart 2023 één van onze leerlingen geïnterviewd door Iedereen Beroemd. Hieronder kan u het fragment bekijken.

Indien u nog meer wil lezen én de tegels bekijken, kan u hier klikken

Benefiet ten voordele van de slachtoffers van de aardbeving in Syrië en Turkije

Diep geraakt door de berichten over de verwoestende aardbeving van enkele weken geleden, willen we ons steentje bijdragen om de slachtoffers financiële steun te geven. We kozen ervoor om twee projecten te bundelen. Onze zesdejaars brachten de symbolen van één van de vier evangelisten op tegels, die we nu te koop aanbieden. Ook enkele collega’s en/of hun gezinsleden waagden zich aan een tegel, met verrassende resultaten.


We vragen 5 euro per tegel, maar zouden het extra leuk vinden indien je iets meer zou betalen als extra steun voor de ontelbare slachtoffers. De tegels kunnen aangekocht worden op onze OpenKunstenDag van 18 maart aanstaande tussen 10 en 18u.


Alvast bedankt!

In het onderstaande vak kan u de tegels vinden. Er komen drie tegels tevoorschijn. Van zodra u erop klikt krijgt u een slideshow met alle tegels.

OpenKunstenDag 2023 – Komt u ook?

Op zaterdag 18 maart 2023 gaat de OpenKunstenDag 2023 door op de Kunsthumaniora Sint-Lucas. Vanaf 10 uur tot 18 uur kan u een kijkje komen nemen in onze ateliers en de school verkennen. We heten u van harte welkom op onze opendeurdag en we laten u ook kennismaken met het vernieuwde 5de jaar. Meer informatie over de OpenKunstenDag én het vernieuwde 5de jaar kan u ook vinden op onze website.

Tot op de 18de maart?

Prettige feesten

Het kalenderjaar is bijna ten einde. Het is de laatste schooldag van het kalenderjaar. De leerkrachten zijn klaar met de klassenraden, de leerlingen ontvangen hun rapport na de examenperiode en de school maakt zich op voor de aankomende kerstvakantie.

Samen met de Deeltijdse Sint-Lucas Kunstacademie maakten we een kerstkaart. Dit is de kerstkaart en het gedicht van dit jaar.

Samen met Deeltijdse Sint-Lucas Kunstacademie wensen we u een zalige kerst en een voorspoedig 2023.

Lab44 is open! – Creative Coding en meer

Het is een plaats waar we met kunsthumaniora Sint-Lucas intensief bouwen aan een laboratorium van digitale mogelijkheden en virtuele uitdagingen voor jou!

Wat kan ik doen/leren in het Lab44?
De werking bestaat uit drie grote componenten:
Creative Coding, Digitaal Labo en Lab44_intro.


Creative Coding?
Creative Coding is een vrij recent concept waar je door code, experiment, onderzoek en een dosis logisch denken tot een waaier aan kunstzinnige resultaten kunt komen.


Je kunt op elk moment van het jaar het lab binnenstappen en beginnen met jouw eigen creative coding onderzoek. Je leert in het lab op je eigen tempo hoe dit coderen jouw ver vooruit kan helpen in je eigen creatieve mogelijkheden.


We gebruiken p5.js, omdat je deze taal heel erg snel en gemakkelijk kan leren. Je genereert met je code posters, films, animaties, illustraties of nog heel ander materiaal. Je leert al spelend een reeks heel belangrijke en universele code-algoritmen.


Hiermee open je de spreekwoordelijke deur naar de toekomst.


Super! En het stukje Digitaal Labo?
Het trefwoord voor het digitaal labo is ongetwijfeld: mogelijkheden!
“Wat is er allemaal mogelijk?”, en natuurlijk “Wat heb jij nodig?”


In het lab kan je terecht voor creatieve en/of technische coaching bij je eigen (school)projecten, GIP… Je kan er je eigen website of een app bouwen of experimenteren met (nieuwe) software. Wil je iets nieuws leren dat niet vanzelfsprekend verbonden is met jouw richting of afdeling dan kan dat zeker ook.


Dus: leren Photoshoppen? Films maken? Werken met een camera?


Kom dan dus zeker gewoon langs!


En de _intro? Wat moet ik mij daarbij voorstellen?
Op vaste woensdagnamiddagen komen sprekers – vaak oud leerlingen een _intro geven in een bepaald programma of tonen je een gloednieuw concept of helpen je op een andere manier digitaal weer ver vooruit!


Iedereen is welkom op deze inspirerende sessies.


Je vindt alle info op de website Lab44.be.

Het vak Godsdienst op onze kunstschool

Onlangs publiceerden enkele websites artikels over hoe onze collega’s godsdienst hun vak invullen.

In 2018 verscheen op de website van de KU Leuven een artikel over onze godsdienstleerkracht Hilde Savoye. (Klik hier). Hilde is niet de enige collega godsdienst die door de KU Leuven in de kijker wordt gezet. In 2021 verscheen in de rubriek ‘Leerkracht in de kijker’ een artikel over onze collega Mieke Mortier. (Klik hier).

Ook in 2018 publiceerde Kerknet een artikel waarin Hilde Savoye samen met enkele van haar leerlingen vertelt hoe zij de lessen godsdienst in de artistieke context van een kunstschool ervaren. Als creatieve, vakoverschrijdende opdracht ontwierpen de leerlingen een kruisbeeld. (Klik hier)

Eerder dit jaar vertelden Hilde Savoye en haar collega-godsdienstleerkracht Marie-Claire Michaud op de podcast van de KU Leuven over onze sociale stage. In deze jaarlijks georganiseerde stage gaan de leerlingen aan de slag in een sociaal project. Deze stage werkt vakoverschrijdend: zo moeten de leerlingen zelf hun stageplaatsen contacteren en wordt hen door de leerkrachten Nederlands aangeleerd hoe zij een zakelijke mail moeten schrijven. (Klik hier voor de podcast en het interview)

Dj Pombak maakt meme-techno populair

Creatief aan de slag gaan met beeldmateriaal en geluid kan allerlei vormen en maten aannemen. Milan Claeys, die de afdeling audiovisuele vorming volgt op onze school, levert hiervoor het bewijs! Als DJ Pombak gaat hij aan de slag met verschillende bekende reclamespots of popcultuuriconen om er op een grappige manier een techno/hardcore remix mee te maken. 

In het VTM nieuws van 5 oktober komt Milan aan het woord in een korte reportage over het fenomeen meme-techno. Je kan het fragment hier opnieuw bekijken:

Ook in eerder verschenen artikels krijgt Milan een prominente vermelding! Het Nieuwsblad wijdde een volledig artikel aan het nieuwe muziekgenre. Wil je meteen ook een aantal voorbeelden kijken en beluisteren, dan is dit artikel van Studio Brussel de moeite waard. En ook De Tijd, HLN en De Morgen geven aandacht aan zijn populairste wapenfeit: een remix van het herkenbare spotje van Dovy Keukens. 

Wil je Dj Pombak aan het werk horen, dan kan je hem volgen via zijn SoundCloud en op zijn YouTube kanaal.

Kunsthumaniora Sint-Lucas wenst jullie een deugddoende vakantie

Beste leerlingen van de Kunsthumaniora Sint-Lucas

Het schooljaar 2021 – 2022 is op zijn einde. Een schooljaar waarin er opnieuw veel gebeurd en gerealiseerd is. Onze school is niet alleen enorm gegroeid, maar we zijn ook voor het eerst gestart met de nieuwe afdelingen in het 3de jaar.

Qua grote veranderingen kan ook de ingebruikname van onze gerenoveerde lokalen in de Carré wel tellen.

Op de proclamatie namen we afscheid van onze zesdejaars. Hun werk was te bewonderen tijdens de zeer geslaagde SINTLUCASexpo van het voorbije weekend. We wensen hun zeker véél succes in hun verdere (school)carrière.

Maar ongeacht in welk jaar je ook zit, we wensen jullie allemaal een zeer deugddoende zomervakantie. Tijd om de batterijen op te laden zodat we jullie met open armen weer kunnen ontvangen op 1 september om het nieuwe schooljaar 2022 – 2023 te starten!

Tot dan

Kunsthumaniora Sint-Lucas