Vrije tijd en cultuur

Op onze school is het ook mogelijk om deel te nemen aan allerlei extra activiteiten als leerling of leerkracht. Op deze pagina staat meer informatie over deze activiteiten.

Elke dinsdag-, donderdag- en vrijdagmiddag worden er in de sportzaal van de school sportactiviteiten voorzien onder toezicht (12u20 tot 12u55). Ook op woensdagmiddag  zijn er sportactiviteiten onder begeleiding in de sportzaal van de school, ofwel op een externe locatie (bv. Blaarmeersen - 13u tot 15u).

  • Tijdens de middagpauzes op dinsdag en donderdag worden er korte sportsessies georganiseerd. In overleg met de leerlingen wordt het programma samengesteld. 
  • Op vrijdagmiddag wordt er samen getraind om de kracht, conditie en motoriek van het lichaam te verbeteren. We focussen hierbij op de uithouding, vormspanning, flexibiliteit, e.a. We bouwen dit rustig op met lichte oefeningen en veel repetities om dan over te gaan naar meer krachtige sessies met minder repetities. De fysieke opdrachten worden in postjes aangeboden die gedurende een bepaalde tijd of herhaaldelijk worden uitgevoerd. Suggesties om iets specifiek te verbeteren (bv. buikspieren, rug) zijn zeker bespreekbaar.
  • Op woensdagmiddag zijn er uitgebreide sportactiviteiten. Voor deze activiteiten wordt een kalender opgesteld. Een aantal activiteiten zijn in samenwerking met externe organisaties zoals Sport Vlaanderen, Moev, …

Lab44 is open! 

Het is een plaats waar we met Kunsthumaniora Sint-Lucas intensief bouwen aan een laboratorium van digitale mogelijkheden en virtuele uitdagingen voor jou! 

Wat kan ik doen/leren in het Lab44?

De werking bestaat uit drie grote componenten:

Creative Coding, Digitaal Labo en Lab44_intro.

Creative Coding

Creative Coding is een vrij recent concept waar je door code, experiment, onderzoek en een dosis logisch denken tot een waaier aan kunstzinnige resultaten kunt komen.  

Je kan op elk moment van het jaar het lab binnenstappen en beginnen met jouw eigen Creative Coding onderzoek. Je leert in het lab op je eigen tempo hoe dit coderen jou ver vooruit kan helpen in je eigen creatieve mogelijkheden.

We gebruiken p5.js, omdat je deze taal heel snel en gemakkelijk kan leren. Je genereert met je code posters, films, animaties, illustraties of nog heel ander materiaal. Je leert al spelend een reeks heel belangrijke en universele code-algoritmen.

Hiermee open je de spreekwoordelijke deur naar de toekomst.

Digitaal Labo

Het trefwoord voor het digitaal labo is ongetwijfeld: mogelijkheden!

“Wat is er allemaal mogelijk?” en natuurlijk “Wat heb jij nodig?”

In het lab kan je terecht voor creatieve en/of technische coaching bij je eigen (school)projecten, GIP… Je kan er je eigen website of een app bouwen of experimenteren met (nieuwe) software. Wil je iets nieuws leren dat niet vanzelfsprekend verbonden is met jouw richting of afdeling dan kan dat zeker ook. 

Dus: leren Photoshoppen? Films maken? Werken met een camera?  

Kom dan dus zeker gewoon langs! 

En de _intro?

Op vaste woensdagnamiddagen komen sprekers – vaak oud-leerlingen – een intro geven in een bepaald programma of tonen je een gloednieuw concept of helpen je op een andere manier digitaal weer ver vooruit!

Iedereen is welkom op deze inspirerende sessies. 

Je vindt alle info op de website Lab44.be.

De cultuurpagina van KH Sint-Lucas

Onze school heeft zijn eigen cultuurwebsite 

Natuurlijk zijn Sint-Lucas leerlingen met kunst en cultuur bezig. Het is toch een kunstschool! Schilderkunst, architectuur, illustratie, film, fotografie, textielkunst, beeldhouwkunst, … Onze leerlingen hebben hiervoor gekozen, ze ontwikkelen hun talenten daarin en ze hebben oog en interesse voor iedereen die hen daarin voorging. Maar onze leerlingen zijn geen vakidioten en staan ook open voor de kunstvormen waar zij niet of zelden mee geconfronteerd worden in hun ateliers. 

Omdat wij het in Sint-Lucas belangrijk vinden dat opgroeiende jongeren geprikkeld worden door het rijke cultuuraanbod dat Gent in de aanbieding heeft, ook op gebied van podiumkunsten, hebben wij nu ook een eigen cultuurwebsite. Deze is enkel te gebruiken door mensen met een lucasgent-mailadres, dus alleen door leerlingen en leerkrachten van onze school. 

PODIUM, de cultuurpagina van KH Sint-Lucas, geeft niet alleen geregeld agendatips over interessante cultuur te beleven in de theater-, film- en concertzalen van onze stad, ze geeft ook de kans om voor een scholiervriendelijke prijs tickets te reserveren die de PODIUM redactie uitgekozen heeft.  

Al jaren bieden de leerkrachten Nederlands aan de leerlingen de kans om ’s avonds een theaterproductie te gaan beleven in bijvoorbeeld NTGent. Maar via de PODIUM-website willen wij dit aanbod breder en diverser maken door hen ook de kans te geven om een interessant klassiek concert te beleven, of een jazzconcert, of… wie weet wat er nog allemaal in de aanbieding komt! 

Elke middag kunnen de leerlingen onze schoolbibliotheek bezoeken om er een boek of tijdschrift te ontlenen. Het is ook een rustige plaats om er tijdens de middag een boek te lezen. Via de computers in de bib kan je ook heel wat kranten, magazines en catalogussen raadplegen.